Koliko znamo ŠTA JE TO AUTSORSING     

ŠTA JE TO AUTSORSING

PODRŠKA BIZNISU Koliko znamo  ŠTA JE TO AUTSORSING 327

Istraživanje americke agencije Accenture 1 je pokazalo da cak 90% ispitanih administracija , putem autsorsinga prenose deo svoga poslovanja na specijalizovane firme. Sve više firmi deo svoga poslovanja prenesi na specijalizovane firme sa ciljem da uštede I budu efikasnije. Firme zadržavaju samo onu osnovnu delatnost zbog koje postoje. Autsorsing je svetski process I sve vece svetske firme su autsorsovale deo svog poslovanja. U svetu je oko 60% IT usluga autsorsovano. U pojedinim istocnim zemljama autsorsing je direktna strana investicija I postao je važna privredna grana. Indija je jedna od najpoznatijih zemalja istoka u kojoj autsorsing Ima važnu ulogu u privredi I uopšte u društvenom razvoju zemlje. Autsorsing je podstakao obrazovanje , I socijalni razvoj. Cinjenica da je informaticko obrazovanje na visokom nivou I da ima nekoliko stotina hiljada obrazovanih programera. To je u zemlju dovelo velike svetske firme kao što su: Microsoft, IBM, Cisco, Nokia, Ericsson.. Indija nije jedina zemlja na autsorsing tržištu. Tu su : Kina, Hon-Kong, Filipini, Nigerija. Od devedesetih godina autsorsing se primenjuje I kod nas, mada u dosta manjoj meri. Sve više se autsorsuju usluge higijene I cišcenja. Postoji jedna žalosna cinjenica da najveci broj stanovnika na ovom prostorima nezna šta je autsorsing.

Autsorsing je dogovorno prenošenje ili prepuštanje dela ili celokupnih poslova, drugim, za tu vrstu specijalizovanim firmama, uz odredenu naknadu.
Ekonomska kriza utice na sve sfere zivota, pa tako i na male i velike firme , naterala ih da poslovanje maksimalno racionalizuju.
Autsorsing je jedna od formi racionalizacije poslovanja. Pozitivna praksa prenošenja odredenih poslova na specijalizovane firme.
Nastojanje da se troškovi svedu na minimum a da se pri tom ne ugrozi poslovanje, dovelo je do popularizacije autsorsinga. U svetu se dosta praktikuje ovaj metod.
Zemlje istoka su najpogodnija autsorsing tržišta zbog obrazovane I jeftine radne snage.
Istraživanje americke agencije “ Accenture 1 “ je pokazalo da cak 90% ispitanih administracija , putem autsorsinga prenose deo svoga poslovanja na specijalizovane firme. Sve više firmi deo svoga poslovanja prenesi na specijalizovane firme sa ciljem da uštede I budu efikasnije. Firme zadržavaju samo onu osnovnu delatnost zbog koje postoje.
Autsorsing je svetski process I sve vece svetske firme su autsorsovale deo svog poslovanja. U svetu je oko 60% IT usluga autsorsovano.
U pojedinim istocnim zemljama autsorsing je direktna strana investicija I postao je važna privredna grana. Indija je jedna od najpoznatijih zemalja istoka u kojoj autsorsing
Ima važnu ulogu u privredi I uopšte u društvenom razvoju zemlje.
Autsorsing je podstakao obrazovanje , I socijalni razvoj.
Cinjenica da je informaticko obrazovanje na visokom nivou I da ima nekoliko stotina hiljada obrazovanih programera. To je u zemlju dovelo velike svetske firme kao što su:
Microsoft, IBM, Cisco, Nokia, Ericsson..
Indija nije jedina zemlja na autsorsing tržištu. Tu su : Kina, Hon-Kong, Filipini, Nigerija.
Od devedesetih godina autsorsing se primenjuje I kod nas, mada u dosta manjoj meri.
Sve više se autsorsuju usluge higijene I cišcenja.
Postoji jedna žalosna cinjenica da najveci broj stanovnika na ovom prostorima nezna šta je autsorsing.