Sta rade naši susedi POVRATAK U BUDUCNOST da radimo kao nekada NOVO!!!     

DA RADIMO KAO NEKADA

Fabrika Josipa Plaveca u Velikoj Gorici bavi se proizvodnjom ulja, proteina, brašna i kozmetike od konoplje od 2012. godine. Njegovo polje industrijske konoplje koje se prostire na 41 hektar zemlje u Lomnici najvece je u Hrvatskoj.
Josip Plavec
Ljudi nam se u inostranstvu smeju jer im je neshvatljivo da uzgajamo konoplju zbog semena od kog se pravi 70-ak proizvoda, dok se od stabljike koju uništavamo pravi preko 20.000 njih – kaže Velikogoricanin Josip Plavec, vlasnik najveceg polja konoplje u Hrvatskoj.
Domacim uzgajivacima konoplje propadaju milioni kuna jer ne mogu da iskoriste sirovinu za izradu brojnih proizvoda koji se mogu dobiti od stabljike – od odece i papira do gradevinskog materijala i biogoriva. No, to bi uskoro trebalo da se promeni pošto je Vlada krenula u razmatranje izmene Zakona o suzbijanju zloupotrebe droga.
Konopljino ulje sadrži esencijalne masne kiseline i to je ulje za podizanje imuniteta. Ono radi ba
lans u organizmu, štiti od upalnih procesa, reguliše pritisak, šecer, probavu i ostale osnovne funkcije našeg organizma, štiti od raka i uopšteno je odlican cistac organizma.
Razlika izmedu industrijske i indijske konoplje je u kolicini THC-a, glavne psihoaktivne supstance, koje u industrijskoj konoplji ima samo do 0,2 posto. Bez obzira na gotovo zanemariv postotak THC-a, industrijska je konoplja nepravedno svrstana u istu kategoriju kao i indijska gde neke sorte imaju i više od 20 posto THC-a.
Uporedimo to sa alkoholom. Ako je dozvoljeno 0,5 promila, kod konoplje toga nema, nego ili imaš alkohola, ili ga nemaš. Ako imaš, ti si alkoholicar, ako nemaš, nisi. To je prvo trebalo promeniti da bi se uopštee išlo u neke druge promene. Vidim da su sve politicke stranke za, a nemaju zašto ni da budu protiv, jer to je biljka koja se uzgajala i u bivšoj Jugoslaviji. Bili smo jedan od tri najveca izvoznika u svetu – kaže Plavec.

IDEJE ZA POSAO POVRATAK U BUDUCNOST 311
IDEJE ZA POSAO POVRATAK U BUDUCNOST 311